Štola prababičky Antonie

10. 10. 2019 | Recepty | 0 komentářů

Moc ráda si listuji mezi recepty, obrázky a poznámkami mojí babičky a prababičky Jsou to takové moje poklady a chvilky, kdy se k nim v myšlenkách a vzpomínkách s láskou vracím ♡.

Na jejich příběhy a vyprávění, které jsem tiše a téměř nehybně hltala moc ráda vzpomínám. Měla jsem ráda staré kanape, které měla babička v e své kuchyni. Z kterého jsem jí moc ráda sledovala při vaření a jejím pečení a sem tam jsem z něj seskočila a s něčím jí pomohla. Milovala jsem, když dělala pro nás vnučky domácí čokoládu a nebo právě tu dnešní nejen vánoční štolu. Úžasná vůně másla, cukru, ořechů a ovoce je nepopsatelná, tu musíte zažít. Štola není nikterak náročná, vlastně  vše jen smícháte, vyválíte a dáte péct. Nejdůležitější jsou suroviny, které do štoly přidáte. A pak vás čeká během pečení její důkladné potírání rozpuštěným máslem a jako odměnou je vám vynikající moučník. Přeji Vám krásné a provoněné podzimní chvilky při vašem pečení ♥

Ingredience:

500 g hladké mouky
220 g cukr krystal
20 g vanilkového cukru
1 kypřící prášek
180 g másla ( rozpuštěné a vychladlé) + 50 g na potírání štoly během pečení
2 šťastná vejce
1 citron (kůru z celého citrónu + 1 polévkovou lžíci šťávy)
250 g měkkého tvarohu nejlépe farmářský
110 g mandlí
60 g vlašských ořechů,posekaných
110 g kandovaného ovoce – směs
100 g rozinek sultánek
1 dcl rumu na naložení rozinek

Postup:

Alespoň hodinku před přípravou štoly si namočíte rozinky do rumu. Do velké mísy dáte hladkou mouku a kypřící prášek a důkladně  promícháte. Přidáte cukr krystal i cukr vanilkový. Poté přidáte rozehřáté máslo, 2 vejce, 1 lžíci citrónové šťávy, kůru z jednoho citronu, tvaroh, ořechy, mandle, rozinky a to včetně rumu a kandované ovoce, propracujete v krásné vláčné těsto. Těsto vyválejte na moukou poprášeném vále na 2 cm vysokou placku, kterou opatrně zarolujete a spodní okraje necháte nahoře. Přendáte na plech vyložený pečícím papírem. Štolu potřete rozpuštěným máslem a dáte ji do trouby rozehřáté na 190 °C na 15 minut. Poté štolu opět potřete rozehřátým máslem a snížíte teplotu na 160 °C a pečete dalších 25 minut. Po 25 minutách opět štolu potřete máslem a dopečete ji. Upečenou štolu necháte lehce vychladnout a naposledy ji potřete rozpuštěným máslem a hojně posypete moučkovým cukrem a necháte zchladnout.

Pokud to vydržíte a nepustíte se do štoly hned a necháte si jí krásně uležet, vydrží vám zabalená v pečícím papíru a alobalu minimálně týden v lednici nebo na chladném místě. Štola je den ode dne vláčnější a perfektně se hodí dětem jako svačina do školy.

Někdy ráda obměním štolu tím, že do ní přidám 120 g marcipánu.

BLOG

TIPY NA PŘÍŠTĚ

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Je to božská chuť a vůně mého dětství ♡A u těchto sladkých buchet jsem se naučila, že k buchtám, lívancům nebo bramborákům se vaří zeleninová polévka. Děkuji babičko ♡ a předám to dál. Takové jídlo jsme měli většinou v sobotu a já ho zbožňovala. Pak si děda lehl na...

Dort Pavlova

Dort Pavlova

Tak už je tu slibovaný recept a když si někdy najdete chvilku 😊 si recept přečíst a Pavlovu upéct, zjistíte, že to taková velká věda není.  A podle výzvy o „Cukrkandl“, která proběhla u mě na Instagramu , bych řekla, že jí máte všichni dobře v malíku 🥰 My s Kryštůfkem...

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *