Moc ráda si listuji mezi recepty, obrázky a poznámkami mojí babičky a prababičky Jsou to takové moje poklady a chvilky, kdy se k nim v myšlenkách a vzpomínkách s láskou vracím ♡.
Na jejich příběhy a vyprávění, které jsem tiše a téměř nehybně hltala moc ráda vzpomínám. Měla jsem ráda staré kanape, které měla babička v e své kuchyni. Z kterého jsem jí moc ráda sledovala při vaření a jejím pečení a sem tam jsem z něj seskočila a s něčím jí pomohla. Milovala jsem, když dělala pro nás vnučky domácí čokoládu a nebo právě tu dnešní nejen vánoční štolu. Úžasná vůně másla, cukru, ořechů a ovoce je nepopsatelná, tu musíte zažít. Štola není nikterak náročná, vlastně vše jen smícháte, vyválíte a dáte péct. Nejdůležitější jsou suroviny, které do štoly přidáte. A pak vás čeká během pečení její důkladné potírání rozpuštěným máslem a jako odměnou je vám vynikající moučník. Přeji Vám krásné a provoněné podzimní chvilky při vašem pečení ♥
Ingredience:
500 g hladké mouky
220 g cukr krystal
20 g vanilkového cukru
1 kypřící prášek
180 g másla ( rozpuštěné a vychladlé) + 50 g na potírání štoly během pečení
2 šťastná vejce
1 citron (kůru z celého citrónu + 1 polévkovou lžíci šťávy)
250 g měkkého tvarohu nejlépe farmářský
110 g mandlí
60 g vlašských ořechů,posekaných
110 g kandovaného ovoce – směs
100 g rozinek sultánek
1 dcl rumu na naložení rozinek
Postup:
Alespoň hodinku před přípravou štoly si namočíte rozinky do rumu. Do velké mísy dáte hladkou mouku a kypřící prášek a důkladně promícháte. Přidáte cukr krystal i cukr vanilkový. Poté přidáte rozehřáté máslo, 2 vejce, 1 lžíci citrónové šťávy, kůru z jednoho citronu, tvaroh, ořechy, mandle, rozinky a to včetně rumu a kandované ovoce, propracujete v krásné vláčné těsto. Těsto vyválejte na moukou poprášeném vále na 2 cm vysokou placku, kterou opatrně zarolujete a spodní okraje necháte nahoře. Přendáte na plech vyložený pečícím papírem. Štolu potřete rozpuštěným máslem a dáte ji do trouby rozehřáté na 190 °C na 15 minut. Poté štolu opět potřete rozehřátým máslem a snížíte teplotu na 160 °C a pečete dalších 25 minut. Po 25 minutách opět štolu potřete máslem a dopečete ji. Upečenou štolu necháte lehce vychladnout a naposledy ji potřete rozpuštěným máslem a hojně posypete moučkovým cukrem a necháte zchladnout.
Pokud to vydržíte a nepustíte se do štoly hned a necháte si jí krásně uležet, vydrží vám zabalená v pečícím papíru a alobalu minimálně týden v lednici nebo na chladném místě. Štola je den ode dne vláčnější a perfektně se hodí dětem jako svačina do školy.
Někdy ráda obměním štolu tím, že do ní přidám 120 g marcipánu.
0 komentáøù