Canederli se šalvějovým máslem a smetanovou omáčkou z lesních hub

26. 08. 2019 | Recepty | 0 komentářů

Těsto na Canederli:

200 g rohlíků
100 g tyrolského špeku ( lze vynechat)
100 g bílé cibule
60 g másla
2 farmářské nebo domácí vajíčka
40 g hladké mouky
150 g mléka
50g nastrouhaného parmazánu

1 polévková lžíce jemně nakrájené čerstvé šalvěje
2 lžičky soli
Špetka nastrouhaného muškátového oříšku
čerstvě namletý pepř

Ještě budeme potřebovat:

Na posyp: 2 polévkové lžíce nastrouhaného parmazánu na posyp knedlíků (Canederli)

Na máslo: 60 g másla a 12 lístků čerstvé šalvěje

Postup:

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, tyrolský špek (lze vynechat) také i cibuli. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte špek, opečte ho a po chvilce přidejte i cibulku a nechte zesklovatět.

V míse rozšlehejte vajíčka s moukou, přidejte mléko a promíchejte. Pak přidejte rohlíky,

špek s cibulí a zamíchejte. Dále přidejte nastrouhaný parmazán, nasekanou šalvěj a koření.

Nechte asi 10 minut odpočinout. Připravte si velký talíř. Mokrýma rukama tvarujte kulaté knedlíky a odkládejte na talíř. Těsto vystačí asi na 6 knedlíků. Vystačí asi na 3 porce, počítejte minimálně 2 knedlíky na porci.

Do hrnce dejte napařáček, vlijte vodu a vařte na mírném ohni 15 minut.

Mezitím si připravte šalvějové máslo. V kastrůlku rozehřejete máslo, přidejte šalvěj a zahřívejte 2-3 minuty, lístky šalvěje budou krásně křupavé.

Hotové knedlíky nandejte na talíř a přelijte šalvějovým máslem a ozdobte lístky šalvěje a posypte parmazánem a podávejte se smetanovou omáčkou z lesních hub.

Smetanová omáčka z lesních hub:

100 g lesních hub ( nakrájených )
200 ml vývaru ( k houbám se hodí hovězí vývar, používám i silný zeleninový)
200 ml smetany na vaření
1 menší bílá cibule
lžíce másla
sůl
čerstvě namletý pepř
špetka chilli ( ráda používám chilli vločky)
1 polévková lžíce hladké mouky

Cibuli nakrájejte nadrobno. Připravte si rendlík, vložte máslo a rozehřejte. Přidejte cibulku a nechte zesklovatět. Přidejte houby, krátce orestujete a zalijte vývarem. Dusíte cca 15 minut. Pokud máte sušené houby pár jich v této chvilce přidejte (můžete sušené houby i rozdrtit v hmoždíři a přidat jen prach, dodá omáčce neuvěřitelně krásnou vůni a chuť). Ve smetaně rozmíchejte hladkou mouku a přidejte do rendlíku. Přidejte koření a nechte provařit cca 8 minut. A máte hotovo.

Tak tady máte recept na náš sobotní oběd. Šalvěj a houby milujeme a ve spojení s velkým domácím knedlíkem je to nesmírná balada. Už jste se někdy s Canederli setkali? Vařili jste je? Napište mi, budu se na vaše zprávy moc těšit ♡

BLOG

TIPY NA PŘÍŠTĚ

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Je to božská chuť a vůně mého dětství ♡A u těchto sladkých buchet jsem se naučila, že k buchtám, lívancům nebo bramborákům se vaří zeleninová polévka. Děkuji babičko ♡ a předám to dál. Takové jídlo jsme měli většinou v sobotu a já ho zbožňovala. Pak si děda lehl na...

Dort Pavlova

Dort Pavlova

Tak už je tu slibovaný recept a když si někdy najdete chvilku 😊 si recept přečíst a Pavlovu upéct, zjistíte, že to taková velká věda není.  A podle výzvy o „Cukrkandl“, která proběhla u mě na Instagramu , bych řekla, že jí máte všichni dobře v malíku 🥰 My s Kryštůfkem...

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *