Těsto na Canederli:
200 g rohlíků
100 g tyrolského špeku ( lze vynechat)
100 g bílé cibule
60 g másla
2 farmářské nebo domácí vajíčka
40 g hladké mouky
150 g mléka
50g nastrouhaného parmazánu
1 polévková lžíce jemně nakrájené čerstvé šalvěje
2 lžičky soli
Špetka nastrouhaného muškátového oříšku
čerstvě namletý pepř
Ještě budeme potřebovat:
Na posyp: 2 polévkové lžíce nastrouhaného parmazánu na posyp knedlíků (Canederli)
Na máslo: 60 g másla a 12 lístků čerstvé šalvěje
Postup:
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, tyrolský špek (lze vynechat) také i cibuli. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte špek, opečte ho a po chvilce přidejte i cibulku a nechte zesklovatět.
V míse rozšlehejte vajíčka s moukou, přidejte mléko a promíchejte. Pak přidejte rohlíky,
špek s cibulí a zamíchejte. Dále přidejte nastrouhaný parmazán, nasekanou šalvěj a koření.
Nechte asi 10 minut odpočinout. Připravte si velký talíř. Mokrýma rukama tvarujte kulaté knedlíky a odkládejte na talíř. Těsto vystačí asi na 6 knedlíků. Vystačí asi na 3 porce, počítejte minimálně 2 knedlíky na porci.
Do hrnce dejte napařáček, vlijte vodu a vařte na mírném ohni 15 minut.
Mezitím si připravte šalvějové máslo. V kastrůlku rozehřejete máslo, přidejte šalvěj a zahřívejte 2-3 minuty, lístky šalvěje budou krásně křupavé.
Hotové knedlíky nandejte na talíř a přelijte šalvějovým máslem a ozdobte lístky šalvěje a posypte parmazánem a podávejte se smetanovou omáčkou z lesních hub.
Smetanová omáčka z lesních hub:
100 g lesních hub ( nakrájených )
200 ml vývaru ( k houbám se hodí hovězí vývar, používám i silný zeleninový)
200 ml smetany na vaření
1 menší bílá cibule
lžíce másla
sůl
čerstvě namletý pepř
špetka chilli ( ráda používám chilli vločky)
1 polévková lžíce hladké mouky
Cibuli nakrájejte nadrobno. Připravte si rendlík, vložte máslo a rozehřejte. Přidejte cibulku a nechte zesklovatět. Přidejte houby, krátce orestujete a zalijte vývarem. Dusíte cca 15 minut. Pokud máte sušené houby pár jich v této chvilce přidejte (můžete sušené houby i rozdrtit v hmoždíři a přidat jen prach, dodá omáčce neuvěřitelně krásnou vůni a chuť). Ve smetaně rozmíchejte hladkou mouku a přidejte do rendlíku. Přidejte koření a nechte provařit cca 8 minut. A máte hotovo.
Tak tady máte recept na náš sobotní oběd. Šalvěj a houby milujeme a ve spojení s velkým domácím knedlíkem je to nesmírná balada. Už jste se někdy s Canederli setkali? Vařili jste je? Napište mi, budu se na vaše zprávy moc těšit ♡
0 komentáøù