Suroviny na rozkvas (příprava večer):
10 g kvásku (já mu říkám chlapec 🙂
80 g hladké pšeničné mouky
40 g vody
Suroviny na těsto:
1 kg hladké pšeničné mouky
50 g celozrnné pšeničné mouky
2 lžičky soli
1 lžička medu
Postup:
Jak si připravuji těsto já 🙂
Večer
Rozkvas si připravte z : 10 g kvásku, 80 g hladké pšeničné mouky a 40 g vody. Je to tuhý rozkvas, kvasí 16 hodin. Do uzavíratelné misky dejte kvásek, vodu a mouku, vidličkou rozmíchejte, uzavřete a dejte na teplé místo. Případně postačí rozkvas připravit v misce a zakrýt utěrkou, ale opatrně, aby neokoral.
Ráno
Příprava těsta: v robotu si smícháte 1 kg hladké pšeničné mouky, 50 g celozrnné pšeničné mouky a 800 g vody, přikryjete a necháte na lince tři hodiny odpočívat, tomu se říká autolýza.
Za tři hodiny smíchejte rozkvas a připravené těsto v robotu, přidáte dvě lžičky soli, lžičku medu a necháte hníst v robotu cca 5 minut.
Uzavíratelnou větší nádobu celou vymažte olivovým olejem, těsto do ní po uhnětení přendáte a uzavřete. Vzniklo vám vysoce hydratované těsto.
Minimálně 8 hodin nechte odpočívat v lednici.
Před samotným pečením si těsto nezapomeňte včas vyndat z lednice na min. 20 minut.
Těsto přendejte na hojně pomoučněný vál. Ciabatty si vytvoříte tak, že si vytvarujete obdélník širší stranou k sobě. Jednou ho přeložíte odzadu dopředu a umačkáte prsty, rozkrájíte obdélník na menší obdélníčky. V troubě, rozehřáté na 250 C, rozpálíte plech, připravíte si pečící papír, který položíte na plech a naskládáte na něj připravené ciabatty . Pečete cca 15-20 minut.
Skvělé je, že těsto vám v lednici vydrží až týden a vy si můžete odebírat a péct podle potřeby. Tyto ciabatty mi úplně vyrazily dech a moc mě překvapily. Jsou výborné k salátům, pomazánkám i paštikám.
Je to totiž po kváskovém chlebu můj další spontánní pokus o soběstačnost s pečivem. Z velké touhy si péct pečivo doma a tím překonat sama sebe se stala skutečnost. A z toho mám velikou radost. Protože i když se vám pečivo úplně nepovede, je stále lepší než to koupené v hypermarketu. Můžete si z něho třeba udělat výborné krutony do salátů nebo polévek.
Děkuji moc Soničko ♥
Moc děkuji za úžasný recept! Včera jsem pekla, do ciabettek přidala ještě sušená rajčata, kousky oliv, bazalku a bylo to naprosto výborné! 🙂
Moc děkuji za úžasný recept! Včera jsem pekla, do ciabettek přidala ještě sušená rajčata, kousky oliv, bazalku a bylo to naprosto výborné! 🙂
Dobrý den 🙂 Vaše kváskové ciabatty jsou vynikající! Udělala jsem z těsta i fougass s olivami a luxus! :-). Chtěla bych Vás poprosit, zdali by jste měla recepturu na Kváskové francouzské bagety. Nějakou pevnější formu, takovou,aby se co nejvíce přiblížila technice lednicového ,chladného dlouhodobého kynutí (uležení).Moc děkuji a přeji krásný den! 🙂 Alena Albrechtová Brno