Kvásková ciabatta

3. 10. 2019 | Recepty | 3 komentáře(ů)

Suroviny na rozkvas (příprava večer):

10 g kvásku (já mu říkám chlapec 🙂

80 g hladké pšeničné mouky

40 g vody

Suroviny na těsto:

1 kg hladké pšeničné mouky 

50 g celozrnné pšeničné mouky

2 lžičky soli

1 lžička medu

Postup:

Jak si připravuji těsto já 🙂

Večer

Rozkvas si připravte z : 10 g kvásku, 80 g hladké pšeničné mouky a 40 g vody. Je to tuhý rozkvas, kvasí 16 hodin. Do uzavíratelné misky dejte kvásek, vodu a mouku, vidličkou rozmíchejte, uzavřete a dejte na teplé místo. Případně  postačí rozkvas připravit v misce a zakrýt utěrkou, ale opatrně, aby  neokoral.

Ráno

Příprava těsta: v robotu si smícháte 1 kg hladké pšeničné mouky,  50 g celozrnné pšeničné mouky a 800 g vody, přikryjete a necháte na lince tři hodiny odpočívat, tomu se říká autolýza.

Za tři hodiny smíchejte rozkvas a připravené těsto v robotu, přidáte dvě lžičky soli, lžičku medu a necháte hníst v robotu cca 5 minut.

Uzavíratelnou větší nádobu  celou vymažte olivovým olejem, těsto do ní po uhnětení přendáte a uzavřete. Vzniklo vám vysoce hydratované těsto.

Minimálně 8 hodin nechte odpočívat v lednici.

Před samotným pečením si těsto nezapomeňte včas vyndat z lednice na min. 20 minut.

Těsto přendejte na hojně pomoučněný vál. Ciabatty si vytvoříte tak, že si vytvarujete obdélník širší stranou k sobě. Jednou ho přeložíte odzadu dopředu a umačkáte prsty, rozkrájíte obdélník na menší obdélníčky. V troubě, rozehřáté na  250 C, rozpálíte plech, připravíte si pečící papír, který položíte na plech a naskládáte na něj připravené ciabatty . Pečete cca 15-20 minut.

Skvělé je, že těsto vám v lednici vydrží  až týden a vy si můžete odebírat a péct podle potřeby. Tyto ciabatty mi úplně vyrazily dech a moc mě překvapily. Jsou výborné k salátům, pomazánkám i paštikám.

Je to totiž po kváskovém chlebu můj další spontánní pokus o soběstačnost s pečivem. Z velké touhy si péct pečivo doma a tím překonat sama sebe se stala skutečnost. A z toho mám velikou radost.  Protože i když se vám pečivo úplně nepovede, je stále lepší než to koupené v hypermarketu. Můžete si z něho třeba udělat výborné krutony do salátů nebo polévek.

Děkuji moc Soničko ♥

BLOG

TIPY NA PŘÍŠTĚ

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Je to božská chuť a vůně mého dětství ♡A u těchto sladkých buchet jsem se naučila, že k buchtám, lívancům nebo bramborákům se vaří zeleninová polévka. Děkuji babičko ♡ a předám to dál. Takové jídlo jsme měli většinou v sobotu a já ho zbožňovala. Pak si děda lehl na...

Dort Pavlova

Dort Pavlova

Tak už je tu slibovaný recept a když si někdy najdete chvilku 😊 si recept přečíst a Pavlovu upéct, zjistíte, že to taková velká věda není.  A podle výzvy o „Cukrkandl“, která proběhla u mě na Instagramu , bych řekla, že jí máte všichni dobře v malíku 🥰 My s Kryštůfkem...

3 komentáøù

  1. Skvělý recept

    Moc děkuji za úžasný recept! Včera jsem pekla, do ciabettek přidala ještě sušená rajčata, kousky oliv, bazalku a bylo to naprosto výborné! 🙂

    Odpovìdìt
  2. Jana U

    Moc děkuji za úžasný recept! Včera jsem pekla, do ciabettek přidala ještě sušená rajčata, kousky oliv, bazalku a bylo to naprosto výborné! 🙂

    Odpovìdìt
  3. Kvásková pšeničná baguette

    Dobrý den 🙂 Vaše kváskové ciabatty jsou vynikající! Udělala jsem z těsta i fougass s olivami a luxus! :-). Chtěla bych Vás poprosit, zdali by jste měla recepturu na Kváskové francouzské bagety. Nějakou pevnější formu, takovou,aby se co nejvíce přiblížila technice lednicového ,chladného dlouhodobého kynutí (uležení).Moc děkuji a přeji krásný den! 🙂 Alena Albrechtová Brno

    Odpovìdìt

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *