Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

16. 03. 2020 | Recepty | 0 komentářů

Je to božská chuť a vůně mého dětství ♡
A u těchto sladkých buchet jsem se naučila, že k buchtám, lívancům nebo bramborákům se vaří zeleninová polévka. Děkuji babičko ♡ a předám to dál.

Takové jídlo jsme měli většinou v sobotu a já ho zbožňovala. Pak si děda lehl na gauč v kuchyni a já si vlezla k němu, dali jsme si dvacet a pak se šlo pracovat na zahradu ☺️

Ingredience:

1kg polohrubé mouky
150 g cukr krystal + lžíce do kvásku
250 g rozpuštěného vlahého másla + 100 g rozpuštěného na vymazání plechu
650 ml mléka
2 šťastná vajíčka
špetka soli
citronová kůra
2 kostičky čerstvého droždí

DALŠÍ INSPIRACE

Postup:

Alespoň chvilku cca 15 min před přípravou si vyndejte na linku droždí, mléko, vajíčka i máslo, které rozehřejeme.
Připravte si kvásek. Do kastrůlku dejte mléko 650 ml s lžičkou cukru a prohřejte na teplotu, aby vám v mléce vydržel prst, přidejte rozdrobené 2 kostičky droždí, promíchejte vidličkou a nechte pod utěrkou cca 10-15 min vzejít kvásek. Do velké mísy 2 x prosejte polohrubou mouku, přidejte cukr, kvásek v kterém si rozkvedláte 2 vajíčka, špetku soli, citronovou kůru, vlažné rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte. A teď pořádně vymíchat těsto, občas si ho podsypte hladkou moukou, vymíchejte dokud těsto nezačne foukat ☺️ Nejlépe vám to půjde v robotu, začněte na mírné otáčky a pomalu přidávejte na rychlosti. Nechte cca 5 minut hníst. Pokud bude těsto řídké přidejte hladkou mouku. Těsto přendejte do čisté mísy a posypte hladkou moukou a nechte pod utěrkou na teplém místě kynout alespoň 1 hodinu. Mně se nejlépe ozkoušelo dávat kynou do vypnuté, předem lehce prohřáté trouby, ale pozor, aby jste nezničili kvásek.

Rozehřejte si troubu cca na 200 °C.

Z vykynutého těsta na pomoučněném vále nebo pracovní desce vyválejte plát silný 1 cm a pomocí rádýlka nebo nože si nakrájejte čtverečky, které budete plnit oblíbenou náplní a vytvarujete v buchtičky, které dobře uzavřete, aby vám náplň nevytekla.

U nás jede náplň tvarohová a maková, někdy pro upotřebení otevřených marmelád i ta nebo borůvkový žahour.

Plech nebo pekáček si vymažte rozpuštěným máslem. A postupně skládejte naplněné buchtičky vedle sebe. Každá musí být ze všech stran pomazaná máslem.

Pečte cca na 200 °C asi 1 hodinu. Pokud vám budou rychle zlátnou snižte teplotu na 180 °C . Vyndejte z trouby nechte lehce schladnout a posypte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť ☺️

Dělám je i často z poloviční dávky.

Naše náplně pro inspiraci:
Tvarohová: měkký tvaroh ( alobal), moučkový cukr, citronová kůra, vajíčko, rozinky sultánky, můžete i krapet rumu. Můj Kikča to nemusí.
Maková: namletý mák povařím s mlékem, přidám cukr krystal, švestková povidla a někdy nastrouhám i perník jen trošku

BLOG

TIPY NA PŘÍŠTĚ

Dort Pavlova

Dort Pavlova

Tak už je tu slibovaný recept a když si někdy najdete chvilku 😊 si recept přečíst a Pavlovu upéct, zjistíte, že to taková velká věda není.  A podle výzvy o „Cukrkandl“, která proběhla u mě na Instagramu , bych řekla, že jí máte všichni dobře v malíku 🥰 My s Kryštůfkem...

Malinový koláč

Malinový koláč

Recept už mám pro vás připravený týden, ale pořád nějak nebyl čas ho v klidu dát na Blog. Na Instagramu jsme nazvali tento koláč „Koláč uzdravení“ ♡ Kryštůfek onemocněl a jediné co ho určitě postaví na nohy a uzdraví je právě tenhle malinový koláč 🥧 Pokud také tak...

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *