1-1,5 kg rajčat
2 bílé cibule
2 polévkové lžíce olivového oleje
500 ml vody nebo zeleninového vývaru
sůl
čerstvě namletý pepř
1-2 polévkové lžíce cukr krystal nebo třtinový
Ještě budeme potřebovat:
uvařenou basmati rýži, já mám nejraději pákistánskou rýži, která se pěstuje na místech kde jsou pole zavlažovaná vodou z ledovců. Ráda povím kde jí kupuji, napište mi 🙂
Postup:
Ve větším hrnci si mírně rozehřejte olivový olej a na něm orestujte do měkka 2 bílé drobně nakrájené cibule. Přidejte rajčata, nakrájená na menší kostky. Neloupejte je, pouze omyjte. Orestujte vše společně cca 5 minut. Přidejte sůl, pepř, cukr a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Dusíte pod pokličkou cca 15-20 minut. Vezměte si tyčkový mixér a vše důkladně rozmixujete a přeceďte přes jemné síto. Hrnec vrátíte zpět na ploténku a jen zlehka povaříte.
Je vynikající i jen tak, ale u nás doma se vždy podávala s rýží.
Tak tady jen moje nejoblíbenější polévka. A jak jsem psala na Instagramu, je to s ní u nás úplně stejné, jako s kulajdou. Nikdy jí není dost 🙂 Dělám jí stejně, jako jí dělávala moje babička i maminka, jen místo másla dávám olivový olej. Rajčatových polévek vařím několik variant, ale tahle je u dětí a i u nás prostě nejoblíbenější. V jednoduchosti a základní surovině je krása ♥ Dobrou chuť 🙂
0 komentáøù