A je to tady 🙂 Mám pro vás recept na makový závin, který miluji od malička a to nejen já. A třeba se i u vás doma stane oblíbeným víkendovým moučníkem.
Závin je nadpozemsky nadýchaný a vláčný. Do svařeného máku se přidávají švestková povidla a hodně nastrouhaných jablíček. Z jablek nejraději používám klasické „štrůdláky“.
Teď s odstupem let se čím dál častěji vracím k babiččiným receptům, jejím pokladům…
Ingredience:
Těsto:
550g hladké mouky
200ml vlažného mléka
50g cukr krystal
1/2 kostky čerstvého droždí
špetka soli
troška nastrouhané citrónové kůry
200 g rozpuštěného vychladlého másla
1 šťastné vajíčko
Náplň:
200g umletého máku
100 g cukru krystal
200 ml mléka
4 polévkové lžíce švestkových povidel
4 velká jablka (oloupaná a nastrouhaná nahrubo)
Postup:
Všechny suroviny, hlavně droždí si vyndáme na kuchyňskou linku cca 15 min předem, aby suroviny získaly stejnou teplotu.
Z celého množství vlažného mléka na těsto, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, citrónovou kůru, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme krásné vláčné těsto, případně přidáme mouku a necháme zakryté utěrkou kynout minimálně 1 hodinu na teplém místě.
Mezitím si připravíme makovou náplň. Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme mák a cukr a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a provaříme cca 10 minut. Přidáme švestková povidla a ještě 2 minutky společně provaříme. Ochutnáme a případně osladíme. Do vychladlého máku přidáme nastrouhaná jablka a vše spojíme dohromady
Vykynuté těsto rozdělíme a uhněteme dva bochánky. Každý rozválíme na obdélník a potřeme připravenou náplní, opatrně srolujeme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Z těsta připravíme dva záviny, které potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme na plech. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 C cca 1hodinu. Vychladlý závin posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť ♥
0 komentáøù