Makový závin babičky Marušky

12. 08. 2019 | Recepty | 0 komentářů

A je to tady 🙂 Mám pro vás recept na makový závin, který miluji od malička a to nejen já. A třeba se i u vás doma stane oblíbeným víkendovým moučníkem.

Závin je nadpozemsky nadýchaný a vláčný. Do svařeného máku se přidávají švestková povidla a hodně nastrouhaných jablíček. Z jablek nejraději používám klasické „štrůdláky“.

Teď s odstupem let se čím dál častěji vracím k babiččiným receptům, jejím pokladům…

Ingredience:

Těsto:
550g hladké mouky
200ml vlažného mléka
50g cukr krystal
1/2 kostky čerstvého droždí
špetka soli
troška nastrouhané citrónové kůry
200 g rozpuštěného vychladlého másla
1 šťastné vajíčko

Náplň:
200g umletého máku
100 g cukru krystal
200 ml mléka
4 polévkové lžíce švestkových povidel
4 velká jablka (oloupaná a nastrouhaná nahrubo)

 

Postup:

Všechny suroviny, hlavně droždí si vyndáme na kuchyňskou linku cca 15 min předem, aby suroviny získaly stejnou teplotu.

Z celého množství vlažného mléka na těsto, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, citrónovou kůru, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme krásné vláčné těsto, případně přidáme mouku a necháme zakryté utěrkou kynout minimálně 1 hodinu na teplém místě.

Mezitím si připravíme makovou náplň. Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme mák a cukr a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a provaříme cca 10 minut. Přidáme švestková povidla a ještě 2 minutky společně provaříme. Ochutnáme a případně osladíme. Do vychladlého máku přidáme nastrouhaná jablka a vše spojíme dohromady

Vykynuté těsto rozdělíme a uhněteme dva bochánky. Každý rozválíme na obdélník a potřeme připravenou náplní, opatrně srolujeme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Z těsta připravíme dva záviny, které potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme na plech. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 C cca 1hodinu. Vychladlý závin posypeme moučkovým cukrem.

Dobrou chuť ♥

BLOG

TIPY NA PŘÍŠTĚ

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Je to božská chuť a vůně mého dětství ♡A u těchto sladkých buchet jsem se naučila, že k buchtám, lívancům nebo bramborákům se vaří zeleninová polévka. Děkuji babičko ♡ a předám to dál. Takové jídlo jsme měli většinou v sobotu a já ho zbožňovala. Pak si děda lehl na...

Dort Pavlova

Dort Pavlova

Tak už je tu slibovaný recept a když si někdy najdete chvilku 😊 si recept přečíst a Pavlovu upéct, zjistíte, že to taková velká věda není.  A podle výzvy o „Cukrkandl“, která proběhla u mě na Instagramu , bych řekla, že jí máte všichni dobře v malíku 🥰 My s Kryštůfkem...

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *