Domácí paštika

3. 10. 2019 | Recepty | 0 komentářů

Suroviny:

500g kuřecích jater nejlépe od farmáře
2 menší bílé cibule
80 g másla + 20 g rozpuštěného másla na přelití hotové paštiky
2 polévkové lžíce bylinek: směs oregáno, šalvěj, tymián, rozmarýn, nejlépe čerstvě nasekané
sůl, čerstvě namletý pepř
200ml bílého suchého vína
50ml smetany  33%
250ml kuřecího vývaru
hrstičku oloupaných mandlí a 20 kuliček celého zeleného pepře

Ještě budeme potřebovat:

Na ozdobu: lístky čerstvé šalvěje a rozmarýnu

Postup:

Nejdříve si očistíte půl kila kuřecích jater a odstraníte z nich všechny blanky a nečistoty.

Játra nakrájejte na středně velké kousky. Mezitím si na pánvi zpěňte na másle dvě střední nadrobno nakrájené cibule ( to jsou zhruba tři polévkové lžíce). Přidejte játra, orestujte je a počkejte, dokud se nezatáhnou a nezmění barvu. Poté zalijte 250 ml vývaru a 200 ml bílého vína.

Nechte játra vařit a přidejte dvě polévkové lžíce bylinek, sůl a pepř. Přiklopená játra vařte asi 15 minut. Poté směs vlijte do nádoby a tyčkovým mixérem vytvořte hladkou směs. Ještě směs zalijte smetanou a přidejte tři menší kostičky másla na zjemnění. Směs zamíchejte a nezapomeňte ochutnat, měla by být lehce přesolená. Přidejte nasekané mandle a celý zelený pepř, promíchejte a rozdělte do připravených uzavíratelných skleniček nebo mističek.

Navrch paštiky nalijte rozehřáté máslo a ozdobte šalvějí a rozmarýnem, pohoďte pár kuliček pepře.

Paštiku nechte vychladnout, nejlépe přes noc v lednici.

K servírování velice ráda přikládám brusinky a pokud je právě nemám, skvěle se hodí i domácí rybíz a la brusinky. V lednici vám načatá paštika vydrží určitě týden v uzavřené sklenici.

Domácí paštika se skvěle hodí jako předkrm při rodinné oslavě nebo si na ní určitě moc pochutnají i vaši přátelé s čerstvě upečenou domácí ciabattou a sklenkou dobrého vína. A je opravdu úžasné, kolik našich kamarádů a přátel spojuje radost z dobrého jídla a stále častěji se díky tomu scházíme a vaříme společně.

Paštiku si můžete připravit den předem a máte, tak více času na přípravu oběda či jiného pohoštění.

Dejte mi prosím vědět, zda jste jí vyzkoušeli a jestli vám chutnala 🙂

Dobrou chuť ♥

Radu

BLOG

TIPY NA PŘÍŠTĚ

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Je to božská chuť a vůně mého dětství ♡A u těchto sladkých buchet jsem se naučila, že k buchtám, lívancům nebo bramborákům se vaří zeleninová polévka. Děkuji babičko ♡ a předám to dál. Takové jídlo jsme měli většinou v sobotu a já ho zbožňovala. Pak si děda lehl na...

Dort Pavlova

Dort Pavlova

Tak už je tu slibovaný recept a když si někdy najdete chvilku 😊 si recept přečíst a Pavlovu upéct, zjistíte, že to taková velká věda není.  A podle výzvy o „Cukrkandl“, která proběhla u mě na Instagramu , bych řekla, že jí máte všichni dobře v malíku 🥰 My s Kryštůfkem...

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *