Suroviny:
500g kuřecích jater nejlépe od farmáře
2 menší bílé cibule
80 g másla + 20 g rozpuštěného másla na přelití hotové paštiky
2 polévkové lžíce bylinek: směs oregáno, šalvěj, tymián, rozmarýn, nejlépe čerstvě nasekané
sůl, čerstvě namletý pepř
200ml bílého suchého vína
50ml smetany 33%
250ml kuřecího vývaru
hrstičku oloupaných mandlí a 20 kuliček celého zeleného pepře
Ještě budeme potřebovat:
Na ozdobu: lístky čerstvé šalvěje a rozmarýnu
Postup:
Nejdříve si očistíte půl kila kuřecích jater a odstraníte z nich všechny blanky a nečistoty.
Játra nakrájejte na středně velké kousky. Mezitím si na pánvi zpěňte na másle dvě střední nadrobno nakrájené cibule ( to jsou zhruba tři polévkové lžíce). Přidejte játra, orestujte je a počkejte, dokud se nezatáhnou a nezmění barvu. Poté zalijte 250 ml vývaru a 200 ml bílého vína.
Nechte játra vařit a přidejte dvě polévkové lžíce bylinek, sůl a pepř. Přiklopená játra vařte asi 15 minut. Poté směs vlijte do nádoby a tyčkovým mixérem vytvořte hladkou směs. Ještě směs zalijte smetanou a přidejte tři menší kostičky másla na zjemnění. Směs zamíchejte a nezapomeňte ochutnat, měla by být lehce přesolená. Přidejte nasekané mandle a celý zelený pepř, promíchejte a rozdělte do připravených uzavíratelných skleniček nebo mističek.
Navrch paštiky nalijte rozehřáté máslo a ozdobte šalvějí a rozmarýnem, pohoďte pár kuliček pepře.
Paštiku nechte vychladnout, nejlépe přes noc v lednici.
K servírování velice ráda přikládám brusinky a pokud je právě nemám, skvěle se hodí i domácí rybíz a la brusinky. V lednici vám načatá paštika vydrží určitě týden v uzavřené sklenici.
Domácí paštika se skvěle hodí jako předkrm při rodinné oslavě nebo si na ní určitě moc pochutnají i vaši přátelé s čerstvě upečenou domácí ciabattou a sklenkou dobrého vína. A je opravdu úžasné, kolik našich kamarádů a přátel spojuje radost z dobrého jídla a stále častěji se díky tomu scházíme a vaříme společně.
Paštiku si můžete připravit den předem a máte, tak více času na přípravu oběda či jiného pohoštění.
Dejte mi prosím vědět, zda jste jí vyzkoušeli a jestli vám chutnala 🙂
Dobrou chuť ♥
Radu
0 komentáøù