Malinový koláč

17. 01. 2020 | Recepty | 0 komentářů

Recept už mám pro vás připravený týden, ale pořád nějak nebyl čas ho v klidu dát na Blog. Na Instagramu jsme nazvali tento koláč „Koláč uzdravení“ ♡ Kryštůfek onemocněl a jediné co ho určitě postaví na nohy a uzdraví je právě tenhle malinový koláč 🥧 Pokud také tak milujete lehký máslový a křupavý korpus s vláčnou náplní, tak je to trefa do černého. Pokaždé, když připravím tento koláč, překvapí mě, jak moc je dobrý. A to si představte, že i Tom, který prý „není na sladké” 😛 chodí večer na lup s talířkem a nožem do lednice 😶 Tenhle recept je tu pro vás a není jen pro nemocné děti 🙏

 

Ingredience na těsto:

180 g hladké prosáté mouky
trochu mouky na válení těsta
65 g cukru krystal
100 g studeného másla nakrájeného na kousky
1 větší žloutek ( dva menší)
špetka soli

Ingredience na náplň:

130 g cukru krystal
3 větší žloutky
1 větší vejce
na špičku nože semínek vanilky z lusku
20 g kukuřičného škrobu
140 ml mléka
nastrouhaná kůra z jedné limetky
šťáva z jedné limetky
250 g mascarpone
250 g 2x 125 g balení čerstvých malin
moučkový cukr na posyp

 

DALŠÍ INSPIRACE

Postup:

Do velké mísy nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Přidejte máslo a důkladně zapracujte, dokud se nevytvoří hladké kompaktní těsto. Z něj vytvarujte kouli a zabalte jí do fólie a dejte na 1 hodinu nebo přes noc do chladničky.

Na moukou lehce posypaném pracovním povrchu vyválejte z těsta kruh, ten následně vložte do dortové formy a vytlačte prsty na každé straně lehký okraj. Já nejraději používám dortovou formu 23 cm. Dno těsta propíchejte vidličkou. Poté zakryjte fólií nebo sáčkem a dejte na 30 min do mrazáku.

Troubu si dejte předehřát na 200 °C.

Po vyndání formy z mrazáku vystelte koláčovou krustu pečícím papírem a na něj nasypte třeba fazole na zatížení. Pečte cca 15 minut, dokud nezačne být krusta po stranách zlatohnědá. V tu chvíli ji z trouby vyjměte a odstraňte zátěž i pečící papír. Potom krustu znovu vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut, dokud nemá dno krusty zlatou barvu. Vyndejte a nechte vychladnout.

Když máte syrovou krustu na 30 minut v mrazáku před jejím pečení, je ta vhodná chvíle si připravit náplň, která musí vychladnout.

Ve velké míse ušlehejte společně cukr s vaječnými žloutky a celým vejcem. Přimíchejte kukuřičný škrob.

Ve středně velkém rendlíku na středním plamenu přiveďte zvolna k varu mléko. To poté za stálého míchání přilijte do vaječné směsi, načež přimíchejte semínka vanilky a limetkovou kůru.

Směs vraťte do rendlíku, přimíchejte limetkovou šťávu a za stálého míchání vařte 1 až 2 minuty, dokud vám nevznikne hustý krém. Krém přikryjte, aby na něm nevznikl velký škraloup a nechte vychladit. Krém si můžete připravit i předem jako těsto a nechat přes noc v lednici.

A jdeme do finále. Do vychladlého krému všlehejte mascarpone a naneste stěrkou na korpus. Ozdobte malinami a lehce poprašte moučkovým cukrem. Tadá! a je hotovo 😍
Někdy, když se mi nechce dělat korpus a kluky honí mlsná, anebo má přijít milá nečekaná návštěva, udělám korpus z rozemletých Lotus sušenek a rozpuštěného másla a je to neuvěřitelná dobrota ❤️

BLOG

TIPY NA PŘÍŠTĚ

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Je to božská chuť a vůně mého dětství ♡A u těchto sladkých buchet jsem se naučila, že k buchtám, lívancům nebo bramborákům se vaří zeleninová polévka. Děkuji babičko ♡ a předám to dál. Takové jídlo jsme měli většinou v sobotu a já ho zbožňovala. Pak si děda lehl na...

Dort Pavlova

Dort Pavlova

Tak už je tu slibovaný recept a když si někdy najdete chvilku 😊 si recept přečíst a Pavlovu upéct, zjistíte, že to taková velká věda není.  A podle výzvy o „Cukrkandl“, která proběhla u mě na Instagramu , bych řekla, že jí máte všichni dobře v malíku 🥰 My s Kryštůfkem...

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *