Košíčky z mandlového těsta s lahodným citrónovým krémem a zdobené bílkovou květinkou

6. 02. 2020 | Recepty | 0 komentářů

Určitě jste si již všimli, že mám velkou oblibu v citronových dezertech 🍋 A to vlastně na sladké vůbec nejsem. Ale citron je citron 🙂 Miluji ho v těstovinách, rýži, topince i vývaru.  A  pečení je pro mě velká terapie, stejně tak, jako naše ranní procházky s Iggouškem. Z receptu si můžete udělat košíčky, ale úplně stejně vám bude chutnat i z velké dortové formy. A věřte mi, že touhle dobrotou potěšíte nejen rodinu, přátele, kamarádku, ale i kolegy v práci 🙂 s dobrým kafíčkem a chvilkou té pohody, kterou si u toho uděláte. Košíček je nejlepší druhý den, kdy se krém prolne i do mandlového korpusu a vydrží vám v lednici i tři dny, ale to se asi nestane 💛

Ingredience na korpus :

120 g studeného másla
70 g  pískového cukru
50 g mletých mandlí najemno bez slupky
špetka soli
na špičku nože semínek z vanilkového lusku
1 vejce
200 g hladké mouky

Ingredience na citronový krém:

šťáva a kůra ze 2 citronů
250ml vody
4 šťastné žloutky
200 g cukr písek
3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
25 g másla
2 lžíce smetany 33%

Ingredience na bílkové květinky:

4 vaječné bílky
pískový cukr
bílky si zvážíte a dáte 2x tolik množství cukru

DALŠÍ INSPIRACE

Postup na korpus košíčků:

V míse zpracujte máslo nakrájené na kostičky spolu s cukrem, vanilkou, hladkou moukou, přidejte mleté mandle, vajíčko, sůl a čerstvou vanilkou.

Zpracujte v hladké těsto, které zabalíte do průhledné fólie a těsto necháte alespoň 2 hodiny odpočinout v ledničce klidně i přes noc.

Předehřejte si troubu na 170 C. Vyjměte těsto z ledničky, rychle zpracujte a vyválejte na 4mm silnou placku lehce podsypanou moukou z které za pomocí malé skleničky vykrajujete kolečka a vkládáte do košíčku na muffiny, netřeba vymazávat. Propíchejte vidličkou. Vložte opatrně kousek pečícího papíru a zatěžkejte ( sója, cizrna), aby se těsto nezvedalo. Pečete cca 20 minut do zlatova. Poté vyjměte a nechte vychladnout. Odstraňte zátěž i pečící papír. 

Postup na citronový krém:

Nejprve si  v kastrůlku smíchejte vodu s citronovou šťávou.  Kastrůlek dejte na plotýnku a zahřívejte. Přidejte žloutky, prošlehejte a přidejte cukr, smetanu, citronovou kůru, kukuřičný škrob a máslo . Pečlivě míchejte do  zhoustnutí. Ochutnejte, popřípadě přidejte citronovou šťávu nebo cukr, podle chuti . Pokud si krém připravíte předem, do kastrůlku přidejte malinko vody a zahřejte krém, lépe se košíčky plní teplým krémem.

Rozdělte krém na upečené košíčky a nechte zcela vychladnout. Pak můžete dát do ledničky a připravit si bílkové kytičky na dozdobení.

Postup na bílkové květinky:

Nejprve si navážíte vaječné bílky a přidáte k nim dvakrát tolik cukru.

Smíchejte vaječné bílky a cukr v kastrůlku a vložte do vodní lázně.

Mixérem šlehejte nejprve pomalu, aby se cukr postupně rozpustil a postupně přidávejte na plnou rychlost. Vyšlehejte v krásně hustý lesklý sníh, který drží na metličce.

Na dozdobení košíčků si připravte zdobící sáček se širokou hvězdicovou hubičkou, naplňte bílkovou hmotou a vytvořte tři pravidelné květinky.

BLOG

TIPY NA PŘÍŠTĚ

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Je to božská chuť a vůně mého dětství ♡A u těchto sladkých buchet jsem se naučila, že k buchtám, lívancům nebo bramborákům se vaří zeleninová polévka. Děkuji babičko ♡ a předám to dál. Takové jídlo jsme měli většinou v sobotu a já ho zbožňovala. Pak si děda lehl na...

Dort Pavlova

Dort Pavlova

Tak už je tu slibovaný recept a když si někdy najdete chvilku 😊 si recept přečíst a Pavlovu upéct, zjistíte, že to taková velká věda není.  A podle výzvy o „Cukrkandl“, která proběhla u mě na Instagramu , bych řekla, že jí máte všichni dobře v malíku 🥰 My s Kryštůfkem...

Malinový koláč

Malinový koláč

Recept už mám pro vás připravený týden, ale pořád nějak nebyl čas ho v klidu dát na Blog. Na Instagramu jsme nazvali tento koláč „Koláč uzdravení“ ♡ Kryštůfek onemocněl a jediné co ho určitě postaví na nohy a uzdraví je právě tenhle malinový koláč 🥧 Pokud také tak...

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0