Určitě jste si již všimli, že mám velkou oblibu v citronových dezertech 🍋 A to vlastně na sladké vůbec nejsem. Ale citron je citron 🙂 Miluji ho v těstovinách, rýži, topince i vývaru. A pečení je pro mě velká terapie, stejně tak, jako naše ranní procházky s Iggouškem. Z receptu si můžete udělat košíčky, ale úplně stejně vám bude chutnat i z velké dortové formy. A věřte mi, že touhle dobrotou potěšíte nejen rodinu, přátele, kamarádku, ale i kolegy v práci 🙂 s dobrým kafíčkem a chvilkou té pohody, kterou si u toho uděláte. Košíček je nejlepší druhý den, kdy se krém prolne i do mandlového korpusu a vydrží vám v lednici i tři dny, ale to se asi nestane 💛
Ingredience na korpus :
120 g studeného másla
70 g pískového cukru
50 g mletých mandlí najemno bez slupky
špetka soli
na špičku nože semínek z vanilkového lusku
1 vejce
200 g hladké mouky
Ingredience na citronový krém:
šťáva a kůra ze 2 citronů
250ml vody
4 šťastné žloutky
200 g cukr písek
3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
25 g másla
2 lžíce smetany 33%
Ingredience na bílkové květinky:
4 vaječné bílky
pískový cukr
bílky si zvážíte a dáte 2x tolik množství cukru
DALŠÍ INSPIRACE
Postup na korpus košíčků:
V míse zpracujte máslo nakrájené na kostičky spolu s cukrem, vanilkou, hladkou moukou, přidejte mleté mandle, vajíčko, sůl a čerstvou vanilkou.
Zpracujte v hladké těsto, které zabalíte do průhledné fólie a těsto necháte alespoň 2 hodiny odpočinout v ledničce klidně i přes noc.
Předehřejte si troubu na 170 C. Vyjměte těsto z ledničky, rychle zpracujte a vyválejte na 4mm silnou placku lehce podsypanou moukou z které za pomocí malé skleničky vykrajujete kolečka a vkládáte do košíčku na muffiny, netřeba vymazávat. Propíchejte vidličkou. Vložte opatrně kousek pečícího papíru a zatěžkejte ( sója, cizrna), aby se těsto nezvedalo. Pečete cca 20 minut do zlatova. Poté vyjměte a nechte vychladnout. Odstraňte zátěž i pečící papír.
Postup na citronový krém:
Nejprve si v kastrůlku smíchejte vodu s citronovou šťávou. Kastrůlek dejte na plotýnku a zahřívejte. Přidejte žloutky, prošlehejte a přidejte cukr, smetanu, citronovou kůru, kukuřičný škrob a máslo . Pečlivě míchejte do zhoustnutí. Ochutnejte, popřípadě přidejte citronovou šťávu nebo cukr, podle chuti . Pokud si krém připravíte předem, do kastrůlku přidejte malinko vody a zahřejte krém, lépe se košíčky plní teplým krémem.
Rozdělte krém na upečené košíčky a nechte zcela vychladnout. Pak můžete dát do ledničky a připravit si bílkové kytičky na dozdobení.
Postup na bílkové květinky:
Nejprve si navážíte vaječné bílky a přidáte k nim dvakrát tolik cukru.
Smíchejte vaječné bílky a cukr v kastrůlku a vložte do vodní lázně.
Mixérem šlehejte nejprve pomalu, aby se cukr postupně rozpustil a postupně přidávejte na plnou rychlost. Vyšlehejte v krásně hustý lesklý sníh, který drží na metličce.
Na dozdobení košíčků si připravte zdobící sáček se širokou hvězdicovou hubičkou, naplňte bílkovou hmotou a vytvořte tři pravidelné květinky.
0 komentáøù