Každý, kdo má rád meruňky, krásnou chuť a vůni másla, tak určitě vyzkoušejte tento recept. A vy, kdo jste se ještě do pečení galetky nepustili, neváhejte a určitě si jí na víkend upečte. Není to nic složitého. Lahodnost a křehkost těsta vám vaši snahu zaručeně vrátí. Máme teď čas švestek a švestková varianta se meruňkové galetce v chuti určitě vyrovná, pokud jí ještě nepředčí. Jestli jste se do galetky ještě nikdy nepustili, určitě byste neměli váhat, protože tahle galetka je za mě hvězda všech moučníků.
K meruňkám se kombinace s marcipánem hodí skvěle, tak se toho nebojte. Galetka bude úžasně chutnat i na podzim s variantou hrušek.
Ingredience na těsto:
210 g hladké mouky
120 g studeného másla
90 ml studené vody
1 lžíce cukru písek
špetka soli
Všechny ingredience zpracujte s nakrájeným máslem dohromady a dejte do lednice vychladit. Alespoň na 30 minut.
Marcipánová náplň:
120 g marcipánu
2 lžíce vanilínového cukru
100 g změklého másla
2 lžíce hladké mouky
1 šťastné vajíčko
Ovoce:
15 větších meruněk
Recept na výrobu domácího vanilkového cukru:
100 g třtinového cukru krupice a 1 vanilkový lusk
Postup:
Vanilkový lusk nakrájejte přibližně na 5 kousků, koneček lusku můžete úplně vyhodit a zbylou část spolu s cukrem dejte do mixéru. Mixujte a do jedné až dvou minut by měl být cukr hotový. Cukr se proměnil na cukr moučka béžové barvy plný semínek. Pro jistotu cukr ještě prosejte přes jemné síto a uložte do plechové nádoby. Když bude cukr uleželejší, jeho aroma zesílí, ale lze používat hned. Nejlépe je si rovnou vyrobit větší množství do zásoby.
Všechny ingredience spojíte v hladkou kašičku, nejlépe rozmačkáte vidličkou.
Z těsta vyválíte placku, dáte na plech s pečícím papírem, potřete marcipánovou náplní a pokladete ovocem. Okraje těsta přehnete přes ovoce do lehkého zvlněného ohybu. Vložíte do předem vyhřáté trouby na 190 C a pečete cca 45-50 min. Upečenou galetku poprášíte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť ♥
0 komentáøù