Těsto:
1000 g polohrubé mouky, odeberte jednu hrst a přidejte hrst hladké mouky!
100 g cukr krystal + 1 polévková lžíce cukru na kvásek
2 ks farmářské nebo domácí vajíčko
dvě špetky soli
1 litr mléka / z tohoto množství si odeberete 200 ml na přípravu kvásku/
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
Ještě budete potřebovat 125 g rozpuštěného másla, které si rozdělíte na dvě poloviny.
Jednou polovinou budete potírat pánvičku na pečení lívanců a druhou pak budete mašlovat upečené lívance
Na potírání:
200 g moučkového cukru
1 lžíce mleté skořice
Cukr prosejte a smíchejte v misce se skořicí
Postup:
Opět si všechny suroviny připravte cca 20 min před pečením na kuchyňskou linku, aby vše mělo stejnou teplotu.
Nejprve si připravíte kvásek z 200 ml mléka , které si malinko ohřejete, ale by vám v něm vydržel prst, přidáte lžíci cukru a kostku droždí pokojové teploty a vidličkou rozmícháte, zakryjete utěrkou a necháte 10 min vzejít kvásek.
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. V kvásku si rozmíchejte vajíčka, přidejte do mísy a přidejte i zbylé mléko. Vše pořádně vymíchejte a nechte vykynout. Když máte teplé počasí kynutí je rychlé , trvá cca 30 minut.
Vezměte si velkou pánev, vymažte máslem a naběračkou nalévejte těsto. Jakmile se na lívanci objeví bublinky otočte lívanec na druhou stranu a opečte do zlatavé barvy. Upečené lívance skládáte na dřevěné prkénko. My máme rodinou tradici, že lívance potíráme teplým rozpuštěným máslem a namazanou stranou namáčíme v moučkovém cukru smíchaném s mletou skořicí. Sem tam si také z komory vytáhneme domácí borůvkový žahour a to je pak óda na radost. O recept na žahour si klidně písněte 🙂
Tento recept si předáváme z generace na generaci. Možná recept již máte a znáte , ale možná ve vaší sbírce receptů ještě schází a udělá vám radost.
Já je dělám moc ráda, ale takové, jaké nám je peče moje maminka, je nikdy nemám… ♥
Z této dávky upečete cca 55 větších lívanců.
0 komentáøù