Krevetové saganaki

4. 12. 2019 | Recepty | 0 komentářů

Pokaždé, když si vzpomenu na milované Řecko a naše báječné přátele, které tam již přes 30 let máme si vybavím slanou vůni vzduchu , která panuje v jejich vesničce. Vzápětí je vůně a chuť  krevetových saganaki. U nás v rodině ho všichni milují. Saganaki je způsob přípravy pokrmu v malé pánvičce. My si je tedy připravujeme ve velké pánvičce J a někdy je jíme přímo z ní. Dáme na stůl velké dřevěné prkénko, šup na něj s pánví, vidličky do ruky a nejlépe s čerstvou domácí bagetkou a dlabeme až se nám dělají boule za ušima.

Ingredience:

4 polévkové lžíce olivového oleje
2 menší šalotky nakrájených nadrobno
2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
4 velká zralá rajčata
2 chilli papričky nasekané nadrobno nebo postačí chilli vločky menší lžička
sůl, čerstvě namletý pepř
2 polévkové lžíce lístků čerstvého tymiánu nebo použijte sušený
1 bobkový list
malá lžička citronové šťávy
40 g másla
80 g sýru feta, , rozdrobeného  (Já nejraději používám značku Dodoni feta v solném nálevu , seženete v Bille. Jinak se používá sýr saganaki, ale ten u nás není moc k dostání )
1 polévková lžíce cukru krystal nebo použijte třtinový
150 ml suchého bílého vína
140 g čerstvých chlazených vyloupaných krevet ( já je kupuji v Marks and Spencer ve vaničce a jsou vždy skvělé )
vetší hrst plocholisté petržele nasekané

K podávání budete potřebovat čerstvý bílý chléb, nejlépe originální řecký Daktyla. Moc není také k sehnání , tak bych se ho chtěla naučit péct J . Nebo sáhněte po dobré bagetě.

Porce pro 4 osoby na předkrm

Postup:

Předehřejte si troubu na 200 °C. V pánvi vhodné do trouby si na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Po zahřátí přidejte cibuli a po chvilce česnek. Chvilku restujte, po 2-3 minutách přidejte nasekaná rajčata a chilli. Opékejte další 2 minuty, jakmile rajčata změknou přidejte bílé víno, bylinky, bobkový list, sůl, pepř, citronovou šťávu a cukr. Nechte provařit zhruba 2 minuty, dokud se víno trošku neodpaří.

Přidejte máslo a rozdrobte mezi prsty sýr feta. Přesuňte pánev do rozehřáté trouby a pečte zhruba 10 minut. Omáčka začne krásně houstnout a sýr feta rozpouštět. Vyjměte z trouby a do omáčky přimíchejte krevety a vraťte zpět do trouby na 2-3 minuty max, občas promíchejte. Vyndejte z trouby a přidejte nasekanou petrželku. Toto jídlo je určitě pro milovníky mořských plodů. Nejlépe byste si saganaki užili na klidném řeckém ostrově spolu s řeckou hudbou v pozadí a modrým kostičkovaným ubrusem na stole.  Ale my tu právě máme zimu a tradiční řecké jídlo, které se podává v letním období. Ale já si myslím, že se teď skvěle hodí a přizpůsobí se chladnému počasí a přinese vám pocit radosti a řecké vřelosti.

BLOG

TIPY NA PŘÍŠTĚ

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Recept: Jihočeské buchty babičky Marušky

Je to božská chuť a vůně mého dětství ♡A u těchto sladkých buchet jsem se naučila, že k buchtám, lívancům nebo bramborákům se vaří zeleninová polévka. Děkuji babičko ♡ a předám to dál. Takové jídlo jsme měli většinou v sobotu a já ho zbožňovala. Pak si děda lehl na...

Dort Pavlova

Dort Pavlova

Tak už je tu slibovaný recept a když si někdy najdete chvilku 😊 si recept přečíst a Pavlovu upéct, zjistíte, že to taková velká věda není.  A podle výzvy o „Cukrkandl“, která proběhla u mě na Instagramu , bych řekla, že jí máte všichni dobře v malíku 🥰 My s Kryštůfkem...

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *