Pokaždé, když si vzpomenu na milované Řecko a naše báječné přátele, které tam již přes 30 let máme si vybavím slanou vůni vzduchu , která panuje v jejich vesničce. Vzápětí je vůně a chuť krevetových saganaki. U nás v rodině ho všichni milují. Saganaki je způsob přípravy pokrmu v malé pánvičce. My si je tedy připravujeme ve velké pánvičce J a někdy je jíme přímo z ní. Dáme na stůl velké dřevěné prkénko, šup na něj s pánví, vidličky do ruky a nejlépe s čerstvou domácí bagetkou a dlabeme až se nám dělají boule za ušima.
Ingredience:
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 menší šalotky nakrájených nadrobno
2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
4 velká zralá rajčata
2 chilli papričky nasekané nadrobno nebo postačí chilli vločky menší lžička
sůl, čerstvě namletý pepř
2 polévkové lžíce lístků čerstvého tymiánu nebo použijte sušený
1 bobkový list
malá lžička citronové šťávy
40 g másla
80 g sýru feta, , rozdrobeného (Já nejraději používám značku Dodoni feta v solném nálevu , seženete v Bille. Jinak se používá sýr saganaki, ale ten u nás není moc k dostání )
1 polévková lžíce cukru krystal nebo použijte třtinový
150 ml suchého bílého vína
140 g čerstvých chlazených vyloupaných krevet ( já je kupuji v Marks and Spencer ve vaničce a jsou vždy skvělé )
vetší hrst plocholisté petržele nasekané
K podávání budete potřebovat čerstvý bílý chléb, nejlépe originální řecký Daktyla. Moc není také k sehnání , tak bych se ho chtěla naučit péct J . Nebo sáhněte po dobré bagetě.
Porce pro 4 osoby na předkrm
Postup:
Předehřejte si troubu na 200 °C. V pánvi vhodné do trouby si na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Po zahřátí přidejte cibuli a po chvilce česnek. Chvilku restujte, po 2-3 minutách přidejte nasekaná rajčata a chilli. Opékejte další 2 minuty, jakmile rajčata změknou přidejte bílé víno, bylinky, bobkový list, sůl, pepř, citronovou šťávu a cukr. Nechte provařit zhruba 2 minuty, dokud se víno trošku neodpaří.
Přidejte máslo a rozdrobte mezi prsty sýr feta. Přesuňte pánev do rozehřáté trouby a pečte zhruba 10 minut. Omáčka začne krásně houstnout a sýr feta rozpouštět. Vyjměte z trouby a do omáčky přimíchejte krevety a vraťte zpět do trouby na 2-3 minuty max, občas promíchejte. Vyndejte z trouby a přidejte nasekanou petrželku. Toto jídlo je určitě pro milovníky mořských plodů. Nejlépe byste si saganaki užili na klidném řeckém ostrově spolu s řeckou hudbou v pozadí a modrým kostičkovaným ubrusem na stole. Ale my tu právě máme zimu a tradiční řecké jídlo, které se podává v letním období. Ale já si myslím, že se teď skvěle hodí a přizpůsobí se chladnému počasí a přinese vám pocit radosti a řecké vřelosti.
0 komentáøù